4 Ağustos 2013 Pazar

LEYLANDİ BAKIMI - LEYLANDİ BUDAMA






LEYLANDİ BUDAMASI

Öncelikle şunu söylemek isteriz ki leylandi fidanı budamaya en iyi cevap veren servi türlerinden biri olması dolayısıyla peyzaj uygulamalarında bolca kullanılan ve en tercih edilen servilerden birisidir. Budama işleminin yapılabilmesi için leylandi ağacının belirli bir büyüklüğe ulaşmış olması gerekmektedir.Hiç budama yapılmamış leylandi ağacı, yeterli besin takviyesi ve sulama ile yılda en az 1 ila 1,5 metre boylanabiliyor. Budama işlemi sonucunda leylandi ağacının tüm iç dalları güneş ışığını alabilir durumda olmalı. Bu, ağacın budama sonrasındaki yaşamı için çok önemlidir. Eğer iç dallar yeteri kadar güneş ışığını alamazsa, bir süre sonra leylandi ağacının güneşsiz kalan bölgelerinde gelişme azaldığı için formda bozukluklar ve kurumalar gözlenebilir. Yanlış budama, bir süre sonra leylandi formunun bozulmasına neden olacaktır.

Budamayla birlikte leylandi ağacımıza istediğimiz formu verebiliriz, Eğer ağacın boya gitmesini istiyorsanız, yanlardan budamanız, yanlara doğru genişlemesini istiyorsanız ağacı tepesinden budama yapmalısınız. Bahçe çiti olarak duvar fomunda, piramidal, top salkım veya spiral budama yapılabilir. Makaslanmış leylandiler daha sık dallanma meydana getirir. Bu durum kullanıma göre değişmektedir.

Leylandi ağacı için budama zamanı da çok önemlidir. Genel uygulama, yılda ortalama 3 ila 4 defa budama yapılabilir.ilbahar, yaz ve sonbahar mevsimlerinde yapılması leylandi fidanı için daha uygundur.


0 yorum:

Yorum Gönder