19 Mart 2013 Salı

PALMİYE - Washingtonia robustra


PALMİYE 


Washingtonia robustra




Palmiye, sıcak iklimlerde yetişen bir bitki türüdür. Bitki palmiyegiller familyasındandır. Çok değişik çeşitleri vardır. Palmiye ağaçları diğer ağaçlardan kolayca ayrılır. Palmiyede dal yerine ana gövdeden uzanan devasa yapraklar vardır. Bu türün meyveleri de mevcuttur. Hurma bir palmiye türünün meyvesidir ve ekonomik değeri oldukça fazladır.



Palmiye, palmiyegiller (Arecaceae, Palmae) familyasını oluşturan tropik iklimlerde yetişen ve hoş bir görüntü oluşturan türlerin ortak adı.

Palmiyeler konik gövdelidirler. Bu tür ağaçların dalları hemen hiç yoktur. Bir gövdeden birçok yaprak çıkmaktadır. Palmiye ağaçlarının en büyükleri 30 metreye kadar çıkabilmektedir. Palmiye türlerinin tohumları 1 cm’den 50 cm’ye kadar kabak çiçeği gibi kabarır.



Yaygın olduğu yerler Asya, Amerika, Büyük Okyanus Adaları ve Afrika’dır.

Birçok türü vardır. Hurma ve Hindistan cevizi meyveleri yenen palmiye türlerindendir. Birçok çeşidi bulunan palmiye Türkiye’de sınırlı sayıda Akdeniz iklimi’nin egemen olduğu yerlerde yetiştirilir. Bazı palmiyelerin tohumlarından palmiye yağı elde edilir. Türkiye’de palmiye süs ağacı olarak park ve bahçelere dikilmektedir.











0 yorum:

Yorum Gönder